Donderdag 27 oktober 09.00 - 10.15
We trappen af met de keynote van Klaus Tochtermann, directeur van het Leibniz Information Centre for Economics (ZBW ?) in Kiel, in het diepe noorden van Duitsland. Dit blijkt de grootste bibliotheek van zijn soort ter wereld: alleen al meer dan 31000 tijdschriftabonnementen op het gebied van economie!
Zijn verhaal is erg interessant en inspirerend. Ik heb nog niet vaak zoveel mooie plannen daadwerkelijk gerealiseerd gezien. Dit kwam vast ook door het riante budget, maar Herr Tochtermann is zeker een man met frisse en daadkrachtige visie.
Zijn idee van het internet van de toekomst en de rol die bibliotheken daarin kunnen/moeten spelen deelt hij in 4 aspecten op:
- Internet van mensen = bibliotheken communiceren met mensen in sociale netwerken: Facebook of (liever in verband met privacyaspecten) Google+
- Internet van content (informatie) = bibliotheken blijven zoeken naar manieren om content voor deze mensen gemakkelijker toegankelijk, vindbaar, betaalbaar (gratis!) en begrijpelijk te maken
- Internet van dingen = bibliotheken anticiperen op de ontwikkeling dat door de invoering van IPv6 straks alles (bijvoorbeeld elk exemplaar van elk boek ter wereld: echt alles!) in verbinding staat met het internet: opent enorme mogelijkheden
- Internet van diensten = Hier komt alles bij elkaar. Hij interpreteert dat de bibliotheek de taak heeft om 24 uur per dag en 365 dagen per jaar de mensen te helpen om te gaan met het fantastische monster dat het internet nu al is en nog veel meer gaat worden. En ja, dat is duur.
Nog een paar interessante links:
http://www.researchgate.net/ : "ResearchGate is the largest scientific network online with over 1.2 million members" : nog niet echt ontdekt in Nederland, maar ziet er interessant uit
http://ideas.repec.org/ : Research Papers in Economics: krankzinnige hoeveelheid gratis beschikbare artikelen, boeken, rapporten etc. op het gebied van economie. Voor de informatiespecialisten.
http://schema.org/ : Geeft regels hoe websites gestructureerd en gelabeld moeten worden om optimaal door de belangrijkste zoekmachines gevonden te kunnen worden. Benieuwd of ze hier bij MCV al ervaring mee hebben.
http://viaf.org/ : een volgens mij nogal belangrijk project van OCLC waar ik alleen niet alles van begrijp en waar Nederland klaarblijkelijk niet aan mee doet.
http://www.bookcrossing.com : "houd je van je boeken, laat ze dan gaan"
Maarten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten